Švedski model za uspješnu online trgovinu: kupiš haljinu, uploadaš svoju sliku i čekaš reakciju ostalih

Featured image

Šveđani Magnus Emilson i Jarno Vanhatapio poslovne su zvijezde online trgovine. Prije točno godinu dana u Švedskoj su pokrenuli NA-KD online trgovinu odjećom i drugim modnim dodacima i primjenili inovativan biznis koncept. Na tržište su izašli prije devet mjeseci, a danas šalju proizvode u 139 zemalja i imaju preko 50 posto organskog dosega na svojim društvenim mrežama.

“Najnepredvidljivije potrošačke skupine prema kojima su usmjerene oglašivačke kampanje su generacija Y i Z. Oni brzo gube interes i fokus. Više nije dovoljno samo imati online shop koji će biti jednom posjećen i zaboravljen, potrebno je napraviti nešto što će ih natjerati da se vraćaju svaki put”, istaknuo je Jarno Vanhatapio.

Švedski online trgovci potvrdili su da potrošači nemaju iste navike kao prije. Više nije bitno samo posjedovati, potrebno je imati razlog zašto kupiti određeni proizvod. Njihova je formula za uspjeh bila implementirati mogućnost uključenja od strane korisnika i kupaca. Klijenti imaju mogućnost uploadati svoje slike i na taj način izazvati reakciju pa i kritiku.

WMFgolaistina182_PEG_240916

“Najvažnije je da kupac dobije odgovor na pitanje zašto baš to kupiti. Kupci traže društvenu prihvaćenost koju kod nas dobivaju dijeljenjem slika prijašnjih zadovoljnih korisnika”, pojašnjavaju vlasnici uspješne švedske online trgovine.

Korisnike su aktivirali i društvenim mrežama koje su prepune influencera koji imaju sposobnost utjecanja na one koje ih prate.

“Ako želite ljude koji će se vraćati, morate ih pridobiti, uključiti i onda čekati da oni počnu uključivati druge.” napomenuo je Magnus Emilson, suosnivač NA-KD-a i time zaključio predavanje.