Facebook su preuzeli odrasli, malo je dosadan

Featured image

Facebook im je malo star, s učiteljicom komuniciraju viberom, rasturaju engleski, a televizija im je samo praktična kutija za pregledavanje YouTube kanala i igranje igrica. To su današnji tinejdžeri. I u Rovinju se na panelu „Povratak u budućnost“ potvrdilo da su veliki izazov za oglašivačku industriju. Dovesti klince na pozornicu pokazalo se sjajnom idejom.

Desetogodišnja Lara Brkljača dnevno provodi dva sata na internetu i bilo bi joj jako zanimljivo da likovi iz knjiga imaju svoj youtube kanal.

„Volim ići u kino s prijateljima, ali i kad si doma možeš ukljuciti Netflix i isto biti s prijateljima. Ne znam što ću biti kad odrastem. Pa to je tek za deset godina. Tko o tome razmišlja“, kazala je Lara.

WMFbuducnost142_PEG_240916

Dvanaestogodišnja Nika Vlaović priznala je da ima vremensko ograničenje koliko smije biti na internetu, ali nitko je ne kontrolira što gleda.

„Ako mi nešto zabrane, pronaći ću način da dođem do toga, kaže Nika koja ima cijelu abecedu planova što bi mogla biti kad odraste – glumica, pjevačica, odvjetnica. Ukratko – želi raditi nešto gdje se može glupirati i ostati svoja.

WMFbuducnost146_PEG_240916

„Sve što možete naći na televiziji postoji na YouTubeu. Mislimo da će TV uskoro nestati. Facebook su preuzeli odrasli. Malo je dosadan“, jasna je Nika.

Jan Aleksandar Dimitrievski, tinejdžer iz Slovenije, ističe kako je danas normalno da s učiteljima komuniciraju preko interneta te da su domaće zadaće kakve poznajemo zamijenili materijali i zadaci koji su u svakom trenutku dostupni online. „Zahtjev za prijateljstvo na Facebooku koji sam dobio od učiteljice ipak sam odbio“.

WMFbuducnost143_PEG_240916

Da je riječ o ozbiljnoj skupini potrošača dokazuje Milan Inić, dvadesetjednogodišnji Novosađanin, osnivač  Yasserstaina koji je sa 400 tisuća pretplatnika i preko 100 milijuna pregleda jedan od trenutno najgledanijih YouTube kanala u regiji. Prate ga uglavnom djeca i mladi, a Inić je otkrio da ih je osvojio sadržajem koji se sviđa i roditeljima.

„Pokušavam doprijeti do ljudi koji su slični meni. Iskreni smo s našim sadržajem i želimo na zabavan i edukativan način mladima približiti svijet. Imam priliku predstaviti publici ono što mislim. Što je pomalo zastrašujuće ako imate 100 milijuna pregleda. Ogromna je odgovornost da na pravi način pristupate djeci i mladima, jer oni su ambasadori“, zaključio je Milan Inić.

WMFbuducnost139_PEG_240916

Najmlađi sudionici Weekenda objasnili su digitalcima u Rovinju što tu uopće rade.

„Weekend Media Festival je mjesto gdje odrasli ljudi koji se ne stignu igrati doma dođu i igraju se“, kazala je Anastasija Ćurić, 13-godišnja tinejdžerica iz Srbije. Anastasija televiziju ne gleda jer ne voli  reklame koje su duže od same serije.

WMFbuducnost149_PEG_240916

„Zato je YouTube bolji od TV-a. Osim toga, svi su na YouTubeu duhoviti i prirodni. Nemaju tekst, sami ga smišljaju pa nisu toliko umjetni. A knjige? Niti slučajno, zašto bi rušili drveće kada je ionako sve na internetu“, kaže Anastasija.